TESLA MOTORS memperkenalkan Model S versi Elektrik


Tesla Motors baru-baru ini telah memperkenalkan kereta elektrik pertama keluarannya, Model S Elektrik. Kereta sedan mempunyai 5 tempat duduk ini bakal disasarkan kepada keluarga dengan pendapatan sederhana. Menurut Elon Musk, Pengerusi dan CEO Tesla mengatakan model S Elektrik ini akan menemui pengguna Amerika selewat-lewatnya pada 2011.

Tidak seperti kenderaan jenis hidbrid, Tesla Model S Elektrik ini tidak mengunakan sebarang bahan api fosil. Sebaliknya, kereta ini dijana dengan mengunakan bateri Lithium Ion. Apa yang menarik sekali ialah, bateri tersebut dibina dalam bentuk pek-pek kecil bagi memudahkan penguna mengecas semula di rumah atau ditempat kerja. Bateri ini boleh dicaj pada output 120V, 240V (standard di Malaysia) dan 480V.

Menurut Tesla Motors, bagi setiap pengecasan penuh, bateri lithium ion ini mampu membawa kereta bergerak sejauh 482 Km, lebih kurang sama seperti mengisi minyak penuh untuk kereta biasa. Apa yang menakjubkan, kereta ini mampu mencapai kelajuan maksimum 210 km/j dan hanya memerlukan 6 saat untuk memecut dari 0 ke 100km/j.

Potongan cukai untuk kenderaan mesra alam.

Harga model S elektrik belum lagi dimuktamadkan tetapi ia mungkin mencecah AS$ 57,000. Namun, pengguna di Amerika akan menerima dari segi potongan cukai sebanyak AS$ 7000 sebagai inisiatif kerajaan Amerika Syarikat dalam mengalakkan penggunakan kenderaan mesra alam.

Bagi kebanyakkan orang, harga yang dicadangkan mungkin masih tinggi tetapi Elon Musk meminta pengguna melihat dari sudut lain seperti menjimatan dari segi kos bahan api yang harga tidak menentu disamping kos penyelengaraan yang dijamin lebih rendah berbanding kereta biasa untuk jangka masa yang panjang.

Apabila model S ini dipasarkan kelak, ia diharap mampu dijual pada kadar 20000 unit setahun, tambah Elon Musk lagi.

,

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s