Power Inverter


Apa itu Power Inverter?
Power Inverter adalah sejenis alat elektronik yang menukarkan 12VDC to AC (230V), biasanya dalam unit Watt iaitu 100W-1000W.

Mungkin dikalangan kita hari ini masih lagi tidak mengetahui apa kegunaan Power Inverter ini. Kegunaanya ialah untuk alat-alat elektronik seprti laptop, radio, camera, handpone dan alat- alat elektronik yang lain. Biasanya ketika kita dalam perjalanan/travel, kita ada menggunakan laptop dalam masa yang sama bateri laptop weak pasti kita akan mencari power supply di R& R bukan? Tetapi dengan Power Inverter ini, ia bertindak sebagai power backup dan kita boleh mengecas bateri laptop kita bila-bila masa dimana jua. Kita cuma standy @ mengecas dengan menggunakan power 12VDc yang diambil melalui plug pada pencucuh rokok dalam kereta kita. Oleh ini disini dapat disimpulkan bahawa Power Inverter ini banyak kebaikannya, antaranya ialah :-

1. Mudah alih – portable
2. Murah -bergantung pada keluaran WATT
3. Mudah dikendalikan
4. Pemudah untuk green energy
5. Memudahkan pengawalan kuasa elektrik

Power Inverter 1

Power Inverter

Litar Elektronik Power Inverter

4 thoughts on “Power Inverter

  1. salam lama tak dengar khabar berita, nak tanya la kalau projek ni digunakan utk convert supply solar boleh tak? dan ada tak projek power supply guna solar?

  2. Boleh, asalkan power yang diambil adalah DC supply untuk convert ke AC.Negara kita hari ini baru lg dalam teknologi power supply menggunakan solar, belum diketengahkan lagi dan masih dalam kajian sesetengah pusat pengajian.

  3. Power inverter ini jenis square wave jadi kalau di sambung ke peralatan yang sentitif seperti monitor, pc, tv dan kebanyakkan peralatan elektrik mungkin menyebabkan berlaku kerosakan kepada alatan tersebut. Selain daripada itu kalau digunakan untuk lampu kalimantang mungkin tidak akan beroperasi kerana peak power mungkin tidak mencukupi.

    Kebanyakkan power inveter menggunakan jenis modified sine wave kerana lebih murah sedikit berbanding pure sine wave selain itu ia boleh digunakan untuk kebanyakkan jenis peralatan elektrik.

    Untuk system solar system mestilah merangkumi charge controller, battery deep cycle. Kiraan lengkap perlula di buat untuk system solar yang mencukupi beroperasi dengan baik.

  4. Salam Power Inverter memenag bagus….namun bagi mereka-mereka yang menggunakan alat ini untuk kegunaan Lampu dan kipas dan dalam masa yang sama menggunakan alat Transceiver HF saya kuatir alat HF anda akan pickup noise. Ini kerana Power Inverter yang ada dipasaran kebanyakannya tidak dilengkapi dengan noise filter. Oleh yang demikian kepada mereka yang menggunakan alat Transceiver High Frequency perlu berhati -hati dalam membuat pilihan. Tulisan anda amat menarik…bagus teruskan usaha anda….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s